Van tapijttegel tot innovator…

Maan Group – Gegroeid en gedreven door passie voor hechtingstechniek

Maan Group uit Raalte is in 1996 opgericht door André en Mariet Jansen. De eerste twee letters van hun voornamen zijn terug te vinden in de naam Maan. Na vier jaar gevestigd te zijn geweest in Broekland is het bedrijf Maan in 2001 verhuisd naar Raalte. Nu beschikt Maan Group in Raalte over drie bedrijfspanden op industrieterrein De Zegge aan de Klipperweg. Materialen aan elkaar hechten met lijm- en oppervlaktetechniek is vanaf dag één de passie van André Jansen en de Maan Group.

Tapijttegels uit Broekland
Het begon allemaal in 1996. Broekland. André Jansen, zijn hele leven al actief in de wereld van lijmen, was toe aan een nieuwe uitdaging en besloot voor zichzelf te beginnen. Zijn verdienmodel? Lijmen tegen betaling. LoonCoaten. Aan de letters LC van LoonCoaten plakte hij de eerste letters van de naam van zijn vrouw Mariet en van zijn eigen naam, waardoor de naam LC Maan ontstond. Al snel haalde André zijn eerste klant binnen. Met een zelf ontwikkelde machine bracht hij, in de schuur van zijn boerderij, een Hotmelt aan op tapijttegels en daarbovenop een schutblad. De zelfklevende tapijttegel.

Groeien in Raalte
André leverde goed werk en om die reden groeide het klantenbestand. Het erf werd te klein voor de vrachtwagens en daarom besloot hij met zijn bedrijf LC Maan te verhuizen naar Raalte, een centrale en goed bereikbare plaats in Overijssel. Met zijn eerste werknemers bouwde André een standaard assortiment belijmingsapparatuur op. Daarnaast bleef hij de naam van het bedrijf eer aan doen. Lijmen tegen betaling.

Waardevolle productie
In het jaar 2000 ontmoette André op een beurs een vertegenwoordiger van een Nederlands bedrijf met een internationale afzetmarkt. Het bedrijf worstelde met een hechtingsvraagstuk en André besloot deze uitdaging aan te gaan. Na het probleem opgelost te hebben realiseerde hij met zijn personeel de machines om de oplossing om te zetten in een hoogwaardig product. De klant vroeg hem het product ook te gaan produceren. Omdat de productie in cleanrooms plaats zou gaan vinden werd er tegenover het eerste pand een tweede pand geopend in 2006. In pand één werden vier cleanrooms gebouwd en daar produceerde het nieuw opgerichte Maan Special Products hoogwaardige producten. In het nieuwe gerealiseerde bedrijfsgebouw ging LC Maan Engineering verder met het ontwikkelen van een kwalitatief basis assortiment belijmingsapparatuur.

Groei vraagt om keuzes
Bedrijven gingen LC Maan steeds beter vinden en ook de vraag naar custom made belijmingsmachines en hoogwaardige productie nam toe. In de schaduw van Maan Special Products werd een klein onderzoekscentrum voor hechtingstechniek opgericht om de wirwar aan hechtingsvraagstukken goed te kunnen beantwoorden en om mee te helpen aan de ontwikkelingen van interne productinnovaties en procesverbeteringen. De kennis op het gebied van lijm- en oppervlaktetechniek begon serieuze vormen aan te nemen.

Maatwerk en kennis
In 2010 kwam binnen de organisatie LC Maan het besef dat de aanwezige kennis niet alleen ingezet kon worden voor interne projecten, maar dat deze expertise ook de sleutel kon zijn tot het oplossen van externe hechtingsvraagstukken. Het onderzoekscentrum van vroeger werd omgezet naar een zelfstandig bedrijf; Maan Research & Development. Het kenniscentrum binnen Maan Group. Maan Group was vanaf dat moment het verbindende element tussen de bedrijven Maan Research & Development, Maan Engineering en Maan Special Products. Vanaf dat moment was de toevoeging LC verleden tijd.

Uitdagende toekomst!
De basis voor een sterke en onderscheidende organisatie is gelegd. Maan Group is nu dag in dag uit gefocust op het oplossen van hechtingsvraagstukken voor de klant. Maan R&D levert de expertise en de oplossing. Maan Engineering vertaalt deze oplossing naar een werkende machine. Maan Special Products maakt de hoogwaardige producten. Op deze manier maakt Maan Group alle materiaalverbindingen, met gebruik van lijm- en oppervlaktetechniek, op een duurzame manier mogelijk.

En u? Wilt u ook onderdeel worden van de geschiedenis van Maan Group? Verras ons dan met een uitdagend hechtingsvraagstuk. Wij hebben er zin in!

ennl